Hundegarn

Hundegarn høres kanskje litt rart ut for folk flest, men det finnes faktisk mange hunderaser som har flott og deilig myk ull. Dette gjelder både små og store raser, som Bichon Havanais, Eurasier, Japansk Spisshund, Chow Chow, Keeshand og Samoyed, bare for å nevne noen få. Denne hundepelsen blir til nydelig ull, men det er viktig å oppbevare den riktig. Når du børster hunden din tar du vare på hårene i en papirpose eller papirsekk. Ikke legg det i plast, da blir det ødelagt. Oppbevar ulla tørt og luftig,

Spinnes til 2-tråds garn

Ulla kan kardes og spinnes til 2-tråds garn. Jo mindre stive hår ulla inneholder, jo bedre blir resultatet. Du skal ikke vaske ulla før den spinnes, men etterpå må du vaske den godt. Det er faktisk å anbefale at du blander inn litt annen ull, som for eksempel merinoull. Blander du også inn litt silkefiber, får du et ekstra mykt og flott garn. Plaggene du lager av hundegarnet vil få et fluffy utseende etter noe tids bruk, i tillegg er du garantert å holde deg varm. Du kan også farge garnet om du ønsker det.

For å få en bunt med hundegarn må du ha minst 50 gram med hundeull. Du kan bruke en kjøkkenvekt for å veie hvor mye ull du har.

Farging av garn

Du trenger:

  • Garn (ufarget eller hvitt)
  • Konditorfarger
  • 1,5 dl eddik
  • 3 liter vann

Ha eddik og vann i en kjele og legg garnet i bløtt. La det ligge i cirka 30 min., slik at du er sikker på at garnet er gjennomvått.

Bland ut fargene dine med vann fra kjelen til du får den fargetonen du ønsker. Bruk gjerne kjøkkenglass til dette.

Varm kjelen og innholdet opp til kokepunktet og ta det så av varmen. Det skal ikke koke. Deretter tar du ut garnet og legger det på kjøkkenbenken som du har kledd inn med plast. Hell fargen på garnet og klem litt rundt garnet med hendene, bruk hansker! På denne måten kommer fargen over det hele. Legg så garnet tilbake i kjelen og varm opp til kokepunktet. Deretter skal garnet avkjøles.

Når garnet er kaldt, kan du vaske det med noen dråper med Zalo. Husk å skyll godt. Deretter må garnet henges opp til tørk.

Vær klar over at noe garn tover seg mer enn annet. Da kan det blant annet være lurt å la garnet avkjøle seg i kjelen – altså ikke ta det ut før det er helt kaldt.

Prøv deg frem med fargene og lag dine egne spennende blandinger. Med grunnfargene blått, rødt og gult kan du blande frem mange flott farger og nyanser.

Dette kan du lage

Det er mye du kan strikke eller hekle med garn av hundeull. Plaggene blir som sagt veldig myke og de holder deg god og varm. Vi har hatt suksess med tøfler, lue, veske, sjal, duftposer og skjerf! Plaggene blir vakre og like flotte som ellers. Det kjennes unektelig ganske spesielt ut å gå med noe som kommer fra din aller beste venn!

Privacy Policy